אמנת איסטנבול, האמנה האירופאית בדבר מניעה ומאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה, מבחינה בין: "אלימות נגד נשים" (violence against women), "אלימות במשפחה" (domestic violence), ו"אלימות מגדרית" (gender-based violence). מושגים אלו מתוארים באמנה על ידי טווח רחב של תופעות ואירועים הכוללים אלימות פיזית, מינית, כלכלית ופסיכולוגית, בעלי מכנה משותף ברור: כולם מתייחסים למעשים של פגיעה המופנים כמעט תמיד רק כלפי נשים, נערות וילדות ו/או ילדים, ומקורם בהעדר שוויון ופערי כוח חברתיים בין הצד התוקף לצד הנפגע. רוב האלימות מתרחשת בזירה המשפחתית, ומכאן השם אלימות במשפחה. לעיתים מתקיימת האלימות מחוץ לגבולות המשפחה, ומופעלת כנגד נשים רק משום שהן נשים, או שנשים הן הנפגעות העיקריות ממנה באופן מובחן (ולכן היא נקראת אלימות מגדרית או אלימות נגד נשים)[1].
ישנו מנעד רחב של ביטויי אלימות, העיקריים שבהם:
אלימות פיזית
כל התנהגות כוחנית אשר מתבטאת בפגיעה בגוף ובבריאות. כוללת התנהגויות כמו דחיפות, יריקות, חניקות, צביטות, משיכת שיער, בעיטות, שימוש בנשק, גרימת כוויות, הכאה, הגבלת חופש התנועה, פגיעה באמצעות חפצים, הטרדה, פגיעה ברכוש, פגיעה בבעלי חיים וכפיית ביצוע פעולות משפילות.
אלימות מינית
התנהגות מינית אלימה או שנעשית בכפייה מבלי שהצד השני ביקש, הסכים או רצה. כוללת נגיעות בלתי רצויות בחלקי הגוף, פעילות מינית המלווה בפגיעות פיזיות, פעילות מינית עם אדם שלישי בניגוד לרצון ותוך שימוש בכוח פיזי או איומים, פגיעה בחזה או באיבר המין, אונס או ניסיון לאונס, מעשה מגונה, מעשה סדום, שימוש בילדים לצורכי פורנוגרפיה או זנות.
אלימות נפשית / פסיכולוגית
שימוש באמצעים המכוונים לגרום לפגיעה רגשית ונפשית במי מבני ובנות הבית, ללא מגע ישיר עם גופו, הוא אלימות רגשית. מדובר למעשה בהרס שיטתי של תחושת הערך העצמי על ידי הפעלת כוח ושליטה בצורות שונות. אלימות רגשית כוללת כל התנהגות של שליטה בנפגע כמו סחיטה, הפחדות, דיכוי, איומים, מניעת מזון או שינה, הטרדה, ביזוי והשפלה, מניעת קשרים חברתיים ובידוד חברתי, הפגנת שליטה מוחלטת, זלזול, מניעת חיבה, הפגנת קנאה קיצונית, מעקב, שימוש במניפולציות, חדירה לפרטיות, התפרצויות כעס והאשמות שווא, שתיקות ממושכות ומכוונות והתעלמות. אחד הביטויים יכול להיות גם אלימות רוחנית – פעולות הפוגעות בעצמי הרוחני, בחיים הרוחניים או ברווחה הרוחנית של אדם.
אלימות כלכלית
כל ניסיון לייצר תלות של נפגע/ת בפוגע לצורך קיומו החומרי והכלכלי הוא אלימות כלכלית. אלימות זו מונעת אפשרות לעצמאות ומעניקה שליטה מוחלטת לפוגע. אלימות זו כוללת אמצעי שליטה בתחום הכלכלי כמו מניעת קבלת החלטות כלכליות, דרישת הצדקה לכל הוצאה לגיטימית, האשמות לא מוצדקות בבעיות כספיות, מניעת מידע בנושאים כספיים וגישה למידע כזה, איסור לעבוד מחוץ לבית, מניעת גישה למשאבים כספיים, שליטה על חשבונות הבנק, הקצבת כסף על פי ראות עיניו של הפוגע.
אלימות משפטית
שימוש בזכויות חוקיות ובערכאות משפטיות לצורך התנגחות, התעללות ושליטה, במסגרת הליכים משפטיים בענייני משפחה, בעיקר גירושין.
<– לפרק הקודם לפרק הבא –>